Новоайдарська районна рада Луганської області
Меню сайту

Пошук

Контакти
вул. Незалежності, буд 2,
смт. Новоайдар, Новоайдарський район,
Луганська область, 93500

e-mail: na-rada@ukr.net

телефон приймальні: (06445) 9-27-24

факс: (06445) 9-43-59

Архів записів

Статистика

· RSS 26.04.2024, 09:21

Головна » 2012 » Березень » 20 » Зупинимо туберкульоз разом
18:48
Зупинимо туберкульоз разом
      Напередодні Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом в читальному залі районної бібліотеки відбулося засідання "круглого столу" з цієї актуальної проблеми.      
      Організатором заходу виступив районний Центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді (директор Т.В. Курта). На засідання були запрошені лікар-фтізіатр Новоайдарського РТМО Н.С. Шароградська, старший лейтенант внутрішньої служби Новоайдарського підрозділу Новопськовського МВ КВІ О.Л. Антонова, начальник районного управління юстиції В.М. Циба, директор районної бібліотеки В.Г. Кузнєцова, начальник відділу у справах сім'ї, молоді та спорту райдержадміністрації Т.М. Кригіна, головний спеціаліст служби у справах дітей С.М. Довгаль, соціальний педагог Новоайдарського професійного аграрного ліцею Т.В. Дроздова та учні цього ліцею. 
   
      Надія Семенівна Шароградська зауважила, що проблема захворюваності на туберкульоз - проблема сукупна, що включає в себе безліч факторів (це і неправильне харчування, і пасивний спосіб житття, шкіливі звички, і багато іншого). І хоча показники захворюваності в районі знизилися практично в два рази (в 2009 році - 31 хворий, в 2011 - 18), проблему вважати вирішеною не можна. Серед головних складових успіху в лікуванні - виявлення на ранніх стадіях. На жаль, як зазначила Н.С. Шароградська, це захворювання з кожним роком "молодшає". І потрібно бути максимально обережним, щоб не потрапити в групу ризику, в якій знаходяться люди, залежні від алкоголю та тютюнопаління, із захворюваннями органів дихання, виразковою хворобою і ... ослабленим імунітетом. До Н.С. Шароградської приєдналися й інші запрошені. Т.М. Кригіна запропонувала молодим людям включитися в акцію "Я живу по-новому", яка пропагандує здоровий спосіб життя.
      Питання про дотримання особистої гігієни - важливе у світі профілактики захворювання на туберкульоз - підняв С.М. Довгаль.
      В.М. Циба висвітлив питання нормативної та законодавчої бази з цих питань. До речі, згідно Закону України "Про боротьбу з туберкульозом", якщо хворий туберкульозом відмовляється від лікування, його в судовому порядку можуть відправити на примусове лікування.
      О.Л. Антонова розповіла про те, що багато засуджених в місцях позбавлення волі "підхоплюють" це захворювання. І часто це призводить до летального результату. Адже не всі звільнені вчасно стають на облік в лікувальний заклад, ховаються, не розуміючи, що цим вони роблять гірше тільки собі, своїм рідним і близьким. А ще - втрачають дорогоцінний час. 
      Цікавим, дохідливим, ілюстративним був виступ Т.В. Курти. Тетяна Василівна розповіла про чинники, які можуть привести до формування залежності, а пізніше - і до небезпечного недугу, про ступені і види залежності. Зокрема, директор РЦ СССДМ зупинилася на таких факторах, як низька духовність, відсутність здорових ідеалів, негативне ставлення до моралі, нездатність знайти радість в навчанні та праці та ін. На завершення виступу, Т.В. Курта підкреслила, що доля - це не справа випадку, а результат вибору. І вибір кожен робить сам для себе.
      Нікого не залишив байдужим короткий відеоролик про шкоду тютюнопаління (не для кого ж не секрет, що курці - в групі ризику по захворюваності на туберкульоз).
      Не випадково засідання "круглого столу" пройшло в центрі інформації та культури - в бібліотеці. Адже, відволікаючи від шкідливих згубних звичок, молоді потрібно надавати альтернативу, залучати їх у цікаві заняття.
      Директор бібліотеки В.Г. Кузнєцова гостинно запросила хлопців до співпраці: в бібліотеці вони дійсно можуть знайти багато цікавого для себе.
      Слід зауважити, що засідання "круглого столу" пройшло жваво, динамічно, у формі діалогу. Це не були просто "сухі" доповіді, а дійсно актуальна, цікава і корисна для молодих людей інформація. Учні ліцею взяли активну участь в "круглому столі", задавали питання, висловлювали свою думку. А це значить - вони не залишилися байдужими до проблеми, придбали нові для себе знання. А з цього випливає - мета заходу досягнута.
Переглядів: 1110 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Copyright Новоайдарська райрада © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz